Warsztaty kulinarne "Kuchnia kresów wschodnich" 3
Facebook
Facebook
YouTube

W ramach obchodów Narodowego Święta Niepodległości, 12 listopada 2023 r. w pułtuskim Centrum Dziedzictwa Kulturowego przeprowadzone zostały warsztaty kulinarne “Kuchnia kresów wschodnich“. Warsztaty odbyły się dzięki współpracy Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku.

W kuchni CDK liczne grono uczestników, w imieniu Burmistrza Miasta Pułtusk Wojciecha Gregorczyka, powitała Kierownik Wydziału Promocji, Kultury i Sportu Dorota Sobotka. Burmistrza podczas wydarzenia reprezentowała Sekretarz Miasta Pułtusk Patrycja Kazimierczak.  Warsztaty przygotowały i poprowadziły nauczycielki przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku – Marta Kulesza i Lidia Przybysz. Prowadzące opowiadały o tym, co charakteryzowało kuchnię kresową. Uczestnicy dowiedzieli się, że zrodziła się z połączenia kuchni litewskiej, białoruskiej, galicyjskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, żydowskiej oraz orientalnej.

Cechowały ją prosta i obfitość. Potrawy przygotowywano z produktów własnego pochodzenia (mąk, kasz, grochu, kapusty, ziemniaków, mleka, serów, masła, jaj, warzyw) oraz z tego, co oferowały lasy (np. grzybów). Korzystano z produktów sezonowych. Zimą wykorzystano kiszonki, marynaty. Rzadko jadano mięso, ale nie żałowano tłuszczów – masła, śmietany i słoniny.  Uczestnicy z pomocą prowadzących oraz uczennic klasy II w zawodzie kucharz – Patrycji i Julii przyrządzili kilka dań kuchni kresowej: babkę ziemniaczaną z boczkiem, kibiny, kresowe pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z farszem z kaszy gryczanej i twarogu oraz proziaki z dżemem dyniowo-jabłkowym z korzennym aromatem. Nagrodą dla wszystkich uczestników warsztatów była degustacja własnoręcznie wykonanych kresowych potraw. Poniżej zamieszczamy do pobrania przepisy kulinarne.

PRZEPISY do pobrania :

Wydział Promocji, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Pułtusku