Facebook
Facebook
YouTube
prześlij
RSS

W niedzielę, 22 stycznia, w Centrum Dziedzictwa Kulturowego odbyły się kolejne warsztaty, tym razem prezentujące  przygotowanie potraw kuchni ukraińskiej. Dzięki reprezentującym społeczność ukraińską Pułtuska, paniom:  Irynie Diachenko, Tamarze Rodenko, Olhie Yurts i Tetianie Sonharovej uczestnicy spotkania mogli nauczyć się jak przygotować w tradycyjny sposób potrawy kuchni ukraińskiej, takie jak: barszcz ukraiński, zrazy ukraińskie – kotleciki ziemniaczane z mięsem, placuszki  – syrnik, galuszki poltawskie – kluski na parze oraz pierożki z ziemniakami, cebulką i boczkiem.

Tradycyjna kuchnia ukraińska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Zawdzięcza swój charakter wpływowi wielu rozmaitych kultur, które przez wieki docierały i ubogacały jadłospis narodu zamieszkującego tereny nad Dnieprem, Dniestrem i Prypecią. Oprócz własnej to swoista mieszanka wpływów kuchni: polskiej, rosyjskiej, żydowskiej, mołdawskiej, rumuńskiej, litewskiej, tatarskiej oraz ormiańskiej. Potrawy kuchni ukraińskiej zachwycają swoimi niepowtarzalnymi smakami i aromatami.

Dzięki kuchmistrzyniom prowadzącym niedzielne warsztaty wszyscy przybyli mogli poznać wiele interesujących opowieści nie tylko na temat ukraińskiej kuchni, ale też tradycji, zwyczajów, historii i teraźniejszości. Były chwile refleksji i zadumy, ale też gromkiego śmiechu.

Warsztaty zakończyły się „wielkim hukiem” – donośnym happy endem, lecz niech ten fakt pozostanie sekretem uczestników. Ważne, że po spotkaniu wszyscy rozeszli się usatysfakcjonowani.

Wydział Promocji, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Pułtusku