Facebook
Facebook
YouTube
prześlij
RSS

Rozpoczęły się prace w zakresie realizacji projektu zagospodarowania terenu Pasażu Krzysztofa Klenczona w dolnej jego części, nieobjętej dotychczas zagospodarowaniem w 2019 roku.

Projekt ten zakłada, że wschodnia część pasażu służyć będzie mieszkańcom jako obszar zieleni publicznej wzdłuż pieszego traktu komunikacyjnego. Nie przewidziano w tym miejscu zmiany sposobu użytkowania, a jedynie prace związane z porządkowaniem zieleni oraz instalację elementów wzbogacających program rekreacyjny.
Koncepcja programowo-przestrzenna przewiduje aranżację ogrodu muzycznego poprzez instalację plenerowych instrumentów muzycznych, umożliwiających zabawę w muzykowanie na wolnej przestrzeni w otoczeniu przyrody, przede wszystkim naszym najmłodszym pułtuszczanom.
Całość uzupełnią elementy małej architektury, typu: ławeczki, latarnie w tym pełen uroku trejaż, lub inaczej mówiąc pergola, którą będzie oplatała szlachetna zieleń pnąca. Pojawią się również inne nowe nasadzenia.
Przy wejściu do pasażu, od strony ul. 3-go Maja będzie ustawiona tablica informująca o życiu i twórczości Krzysztofa Klenczona, jak również zostanie wykonany piękny mural o tematyce muzycznej.
Gmina Pułtusk dziękuje władzom Samorządu Powiatu Pułtuskiego za bezinteresowne udostępnienie ścian budynków dawnej stacji pogotowia ratunkowego na rzecz wykonania muralu.

Instrumenty do ogrodu muzycznego

Tablica z informacjami o Krzysztofie Klenczonie

Referat Inwestycji i Pozyskiwania Środków Pozabudżetowych,
Wydział Edukacji i Promocji Urzędu Miejskiego w Pułtusku