Warsztaty kulinarne w Centrum Dziedzictwa Kulturowego 1
Facebook
Facebook
YouTube

W sobotę, 8 października 2022 r. w Centrum Dziedzictwa Kulturowego odbyły się warsztaty kulinarne: „Tradycje i kuchnia żydowska” współorganizowane przez Samorząd Gminy Pułtusk i Pułtuskie Stowarzyszenie Dialogu Most. Zajęcia poprowadziła prezes Stowarzyszenia – Aneta Szymańska oraz Gil Stein i Amir Nader Malik, a licznie przybyli uczestnicy mieli okazję poznania zarówno sposobów przygotowania, jak i smaków potraw kuchni żydowskiej, takich jak: humus, tahini, shoarma, perski ryż, zupa molohija, egipski maślany kurczak, baklawa. Podczas warsztatów pani Prezes mówiła o nowo rozpoczętym 5783 roku kalendarza żydowskiego, częstując uczestników jabłkami z miodem, co ma symbolizować słodki rok, oraz owocami granatu; liczba zjedzonych ziaren granatu ma symbolizować liczbę dobrych uczynków, które zostaną spełnione w nowym roku. Osoby przybyłe na warsztaty pozyskały ciekawą wiedzę na temat tradycji, kultury i zwyczajów Żydów, jak również poznały wiele faktów dotyczących historii  i tradycji społeczności żydowskiej Pułtuska.

Wydział Promocji, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Pułtusku