22 stycznia, w Centrum Dziedzictwa Kulturowego odbyły się kolejne warsztaty, tym razem prezentujące przygotowanie potraw kuchni ukraińskiej. Zgodnie z zapowiedziami publikujemy przepisy na: barszcz ukraiński, zrazy i gałuszki.
Barszcz ukraiński
Barszcz to główne danie kuchni ukraińskiej ale każda gospodyni gotuje go wg. własnego przepisu. Obecnie istnieje co najmniej 365 rodzajów barszczu. Wśród nich m.in.: barszcz na chudym mięsie, biały, czerwony i zielony. Barszcz może być podawany na zimno lub na ciepło z mięsem lub rybą, z gruszkami lub śliwkami itp.
Przepis na barszcz z czerwoną fasolą i grzybami
Składniki:
suszone grzyby 20-50 gr.
ziemniaki – 3 szt.
kapusta – 1/4 główki
cebula – 1 szt.
marchewka – 1 szt.
korzeń pietruszki – 1 szt.
seler – 1/4 szt.
burak – 1-2 szt.
czerwona papryka – 1 szt.
czerwona fasola w puszce – 1 szt.
przecier pomidorowy- 2-3 łyżki stołowe
cytryna – 1/2 szt.
liść laurowy – 3-4 szt.
czosnek – 4-5 ząbków
pęczek koperku i pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia 4-5 łyżek
kwaśna śmietana do dressingu barszczu
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej 3-5 litrów wody. W tej wodzie gotujemy suszone grzyby, które wcześniej należy namoczyć przez 6-8 godzin. Następnie do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i sól do smaku. Następnie do garnka dodaj drobno skrojoną kapustę i nadal gotuj. (nie mogą być zbyt miękkie lub rozgotowane).
W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę na oleju roślinnym, następnie dodaj warzywa starte na tarce (na średnich oczkach): marchew, pietruszka, seler, burak. Dodaj pokrojoną w kostkę słodką paprykę. Wszystko razem dusimy na patelni. Następnie do warzyw na patelni dodaj sok z 1/2 cytryny, aby poprawić smak i zachować kolor barszczu. Dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj na patelnię fasolę z puszki i koncentrat pomidorowy. Podczas duszenia warzyw na patelni dodawaj w miarę potrzeby niewielką ilość wody z garnka w którym gotujemy grzyby i ziemniaki z kapustą. Po około 10 minutach warzywa przekładamy do garnka w którym gotują się grzyby i kapusta.
Wymieszaj, dopraw czosnkiem, koperkiem oraz pietruszką.
Jeśli chcemy, aby barszcz był gęstszy i bardziej pożywny robimy: podsmaż kilka łyżek mąki na patelni na oleju roślinnym, dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego z odrobiną wody i wlej do barszczu przed doprawieniem czosnkiem i ziołami.
Tak ugotowany barszcz podajemy z łyżką śmietany.
Smacznego!
Zrazy
Ciastо:
ziemniaki 2 – 2,5 kg
1 jajko
70-100 g masła
2-4 łyżki mąki
Ziemniaki należy obrać, ugotować, odcedzić wodę. Do gorących ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy ugniatając ziemniaki na jednolitą masę. Lekko ostudzić. Do powstałej masy ziemniaczanej należy wbić 1 jajko i dobrze wymieszać. Mieszając dodajemy do powstałej masy mąkę. Odstawiamy na 10 minut.
Nadzienie:
Zrazy można robić na kilka sposobów w zależności od wybranego nadzienia. Podajemy 3 przepisy na nadzienie:
1. Mięso (może być: kurczak, indyk, wołowina, chuda wieprzowina) z przyprawami (liść laurowy, pietruszka, oregano, koper) ugotować do miękkości. Wyjąć i lekko ostudzić. Zmielić ugotowane mięso. Drobno posiekaj 1 cebulę i podsmaż na mieszance masła i oleju słonecznikowego na złoty kolor.
Wymieszaj smażoną cebulę i mięso. Powstałą masę lekko podsmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem.
2. Suszone grzyby namoczyć w wodzie przez noc. Rano wyjąć z wody, odcisnąć i drobno posiekać. Drobno posiekaj 1 cebulę i podsmaż na mieszance masła i oleju słonecznikowego na złoty kolor. Dodajemy grzyby i razem podsmażamy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
3. Twarożek mieszamy z posiekanymi ziołami – natką pietruszki, koperkiem, zieloną cebulką, solą i pieprzem.
Formowanie zrazów:
Ciasto z ziemniaków, które wcześniej przygotowaliśmy dzielimy na niewielkie kulki. Każdą z nich obtaczamy w mące. Każdą kulkę ciasta rozgniatamy na płasko i nakładamy nadzienie, po czym zamykamy i formujemy z powrotem kulkę. Ponownie obtoczyć w mące i smażyć na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu zrazy odsączamy z oleju.
Podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem, sałatkami itp.
Smacznego!
Gałuszki ukraińskie (połtawskie)
Składniki:
kefir 2,5% – 0,5 litra
mąka – 4 szklanki
sól – 1 mała łyżeczka
soda – 1 mała łyżeczka
masło – ½ kostki
czosnek – 4-5 ząbków
filet z piersi z kurczaka – 0,5 kg
cebula – 1 szt
marchewka – 1 szt
przyprawy do smaku
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy sos do gałuszek, ponieważ same gałuszki gotują się bardzo szybko. Aby to zrobić, pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki. Dusimy z cebulą i marchewką w dużej ilości wody na małym ogniu przez 60 minut. Dodaj sól i przyprawy do smaku.
Gałuszki:
Do miski wlej kefir, dodaj sól i sodę, wymieszaj. Dodaj 2 szklanki mąki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Dodaj jeszcze 1 szklankę mąki i zacznij z powstałej masy wyrabiać ciasto rękami, po czym dla wygody przenieś je na deskę. Następnie dodaj ostatnią szklankę mąki i dokończ wyrabianie ciasta.
Ciasto powinno być miękkie, niezbyt zbite. Pozwól mu odpocząć przez 10-15 minut.
W międzyczasie przygotuj pojemnik do gotowania na parze.
Z ciasta formujemy wałek o grubości około 2 centymetrów. Kroimy go w plastry o grubości około 2 cm.
Pokrojone części to nasze gałuszki. Ułóż je w naczyniu do gotowania na parze w niewielkiej odległości od siebie i zamknij pokrywę. Gotować na parze przez 5 minut.
W międzyczasie w garnku najlepiej z szerokim dnem należy roztopić masło i wycisnąć do niego czosnek. Gotowe gałuszki przekładamy do garnka w którym jest masło z czosnkiem. Mieszamy aby gałuszki nasączyły się tym sosem. Na końcu gałuszki łączymy z wcześniej przygotowanym sosem mięsnym i tak też pozostawiamy je. Bardzo ważne jest, aby gałuszki były dobrze nasączone sosem!
Gałuszki można również zrobić z dowolnym nadzieniem: pieczarkami, serem, ziemniakami itp.
Smacznego!
Wydział Promocji, Kultury i Sportu