Kolejny dzień warsztatów kulinarnych

W środę 23 lipca 2025 r. w Centrum Dziedzictwa Kulturowego odbyły się drugie warsztaty kulinarne w ramach projektu „Odkrywamy lokalne tradycje z questami”. Tym razem młodzież – zarówno dziewczęta, jak i chłopcy zanurzyła się w smakach i zwyczajach dawnej kuchni Puszczy Białej. Pod czujnym okiem niezastąpionej pani Haliny – twórczyni ludowej  uczestnicy przygotowywali pierogi z jagodami. Gniotło się ciasto, wałkowało, wycinało kółka i lepiło pierogi  było dużo pracy, ale jeszcze więcej radości i śmiechu! Nie zabrakło też sodziaków – te tradycyjne placki, które były przyrządzane na poprzednich zajęciach, tak bardzo spodobały się dzieciom, że same poprosiły, by przyrządzić je jeszcze raz  i tak się stało!

Między gotowaniem uczestnicy warsztatów słuchali opowieści pani Haliny – o tym, co jadano dawniej na śniadanie i obiad, jak kobiety gotowały i co było podstawą kurpiowskiej kuchni. To była prawdziwa lekcja historii pachnąca ciastem i jagodami.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie, a pani Halinie za mądrą, ciepłą obecność i dzielenie się tradycją. Nasz quest z każdym dniem nabiera smaku i charakteru!

Liderem projektu jest Fundacja Mapa Pasji Fundacja Calamita Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji w ramach programu Nasze tradycje

inf.: Muzeum Regionalne w Pułtusku

Foto: Wydział Promocji Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Pułtusku

Przejdź do treści