W kuchni Centrum Dziedzictwa Kulturowego pachniało tradycją

W ramach projektu „Odkrywamy lokalne tradycje z questami” 21 lipca 2025 r. w Centrum Dziedzictwa Kulturowego odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których młodzież poznawała smaki Puszczy Białej – i to od najlepszej możliwej nauczycielki! Zajęcia poprowadziła pani Halina – twórczyni ludowa, która z ogromną pasją i serdecznością dzieli się swoją wiedzą o lokalnych przepisach, zwyczajach i kulturze. Pod jej okiem uczestnicy przygotowali dziś aż dwie regionalne potrawy –  fafernuchy i sodziaki. Było pysznie, autentycznie i inspirująco! Młodzież nie tylko gotowała, ale też słuchała opowieści o codziennym życiu i kuchennych rytuałach dawnych mieszkańców Puszczy Białej. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie, a pani Halinie za cudowną atmosferę i przekazywanie tradycji w najpiękniejszy możliwy sposób. Już nie możemy się doczekać kolejnych działań w ramach projektu i efektu końcowego – naszego questu!  

Liderem projektu jest Fundacja Mapa Pasji Fundacja Calamita

Inf.: Muzeum Regionalne w Pułtusku

Foto: Wydział Promocji, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Pułtusku

Przejdź do treści