Informacja: Zgodnie z Zarządzeniem wew. nr 50/2025 Burmistrza Miasta Pułtusk z dnia 06 października 2025 r. w sprawie ustalenia dnia wolnego za święto przypadające w sobotę, informujemy: 10 listopada 2025 (poniedziałek) jest dniem wolnym od pracy w Urzędzie Miejskim w Pułtusku. W tym dniu Urząd Stanu Cywilnego będzie pełnił dyżur w godzinach 8:00 - 13:00

Tradycja kulinarna Puszczy Białej zaprezentowana w Centrum Dziedzictwa Kulturowego

28 października 2025 r. w Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Pułtusku odbyło się wydarzenie podsumowujące projekt „Smaki Puszczy Białej – tradycyjna kuchnia kurpiowska”, zrealizowany przez Muzeum Regionalne w Pułtusku we współpracy ze Stowarzyszeniem „Puszcza Biała – Moja Mała Ojczyzna”. Przedsięwzięcie zostało dofinansowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Program wydarzenia składał się z dwóch części. Najpierw odbyły się warsztaty kulinarne, prowadzone przez współautorkę publikacji Halinę Witkowską, które pozwoliły uczestnikom poznać tradycyjne smaki Kurpiów Białych, a także techniki przygotowywania potraw charakterystycznych dla tego regionu. Podczas wspólnego gotowania nie zabrakło rozmów o znaczeniu kulinarnego dziedzictwa dla lokalnej tożsamości.

Kolejna część spotkania poświęcona była promocji książki „Smaki Puszczy Białej”. Publikację zaprezentowali redaktor naukowy publikacji dr hab. Radosław Lolo, prof. AFiB Vistula oraz jej autorki – Sylwia Słojkowska-Affelska i Halina Witkowska. W wydarzeniu uczestniczyli Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego Marek Krawczyk, Poseł na Sejm RP Żaneta Cwalina-Śliwowska, Burmistrz Miasta Pułtusk Beata Jóźwiak, Sekretarz Powiatu Pułtuskiego Katarzyna Jankowska oraz miłośnicy kultury i tradycji kurpiowskich.

Podczas promocji odbyła się degustacja dań przygotowanych na podstawie dawnych receptur, co pozwoliło uczestnikom przenieść się w świat tradycyjnych smaków Puszczy Białej, a wszyscy uczestnicy wydarzenia otrzymali pięknie wydaną publikację „Smaki Puszczy Białej – tradycyjna kuchnia kurpiowska”.

Publikacja oraz działania zrealizowane w ramach projektu stanowią ważny element ochrony i popularyzacji tradycji kulinarnych regionu, które od pokoleń wpisują się w bogactwo Mazowsza i tożsamość jego mieszkańców.

Wydział Promocji, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Pułtusku

Przejdź do treści