Przepisy z warsztatów kulinarnych pn. "Tradycyjna Kuchnia Ukraińska" 5
Facebook
Facebook
YouTube

22 stycznia, w Centrum Dziedzictwa Kulturowego odbyły się kolejne warsztaty, tym razem prezentujące przygotowanie potraw kuchni ukraińskiej. Zgodnie z zapowiedziami publikujemy przepis na ukraińskie placuszki twarogowe znane na Ukrainie pod nazwą syrniki. Niebawem opublikujemy kolejne przepisy na dania, które gościły w naszej kuchni podczas wspomnianych warsztatów.

Ukraińskie placuszki twarogowe – syrniki

Przepis:

1 jajko,
pół szklanki cukru, (jako dobrze wymieszać z cukrem)
250 g. twarogu, (twaróg rozgnieść widelcem nie blendować)
3 duże łyżki kaszy manny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
0,5 łyżeczki sody
1 cytryna (na pół łyżeczki sody wyciskamy sok z cytryny) 
rodzynki,
0,5 szklanki mąki.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (nie blendować) na jednolitą masę. Następnie formujemy łyżką małe okrągłe serniczki i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni.

Wydział Promocji Kultury i Sportu